دسته
آرشیو
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 6497
تعداد نوشته ها : 7
تعداد نظرات : 0
Rss
طراح قالب

:

 1- حبّ نفس ، حبّ دنیا و تنوّع طلبی :

ما عادت نکرده ایم که برای نیاز ، زندگی کنیم ، عادت کرده ایم که برای نیاز نفس خود زندگی کنیم ، نفسی که سیری ناپذیر است ! میزان بسیار زیاد تنوّع طلبی در جامعه‌ی ما باعث اسراف بسیار زیادی شده : تغییر ماشین ، موبایل ، خانه ، غذا و فرش و لباس و ... باعث شده دچار مصرف گرایی افراطی شویم . در حالی که کمد ما پر از لباس است ، ما دائم در حال تغییر آن هستیم . لباس های قبلی که در کمد است هزینه‌ی مملکت است که بایگانی شده ، مثل این است که شما پول ها را از بانک بگیری و بگذاری در خانه ات . بعد هم می گویی من کاری که نمی کنم ، چه اسرافی ؟!

امّا نگهداری همین هزینه مثل این است که پول را بگیری و بگذاری در صندوق . باید نفست را آدم کنی . عُرفا جملاتی می فرمودند که امروزه اصلا خریداری ندارد . می فرمودند : طعام را للقوّه باید خورد . یعنی باید طوری غذا خورد که قوّت بگیری نه طوری غذا خورد که نفست قدرت بگیرد . سفره های بسیار رنگینی که خورده هم نمی شود از بس که زیاد است . و بعد هم دور ریخته می شود .

اگر در استفاده از وسایل نقلیه ، نفس بخواهد استفاده کند ، انسان مصرف گرا می شود . در هر چیز دیگری هم همین طور هست . در جهان امروز میزان استفاده از اطعمه و اشربه‌ی غیرمجاز - چیزهایی که برای بدن لازم نیست و برای انسان ضرر دارند مثل انواع و اقسام نوشابه ها و تنقلات – بسیار زیاد است . و ترک استفاده از این مواد مضر و غیر ضروری می توان هزینه‌ی لازم برای حل بسیاری از مشکلات مملکت را فراهم کرد .

در زمان بحران اقتصادی تایلند پادشاه تایلند اعلام کرد که هر تایلندی یک قاشق برنج کمتر بخورد تا این بحران اقتصادی برطرف شود . بدین نحو بحران اقتصادی تایلند در طول یک ماه حل شد و به جایی رسید که تایلند امروزی از کشورهای مهم صادر کننده‌ی برنج است .

در بحران کرده جنوبی ، رئیس جمهور کره جنوبی اعلام کرد که زن ها مقداری از طلا خود را برای حل بحران اقتصادی بدهند . بحران اقتصادی حل شد و بعد با این پول جمع شده ، صنایعی راه انداختند که دارد آمریکا را فلج می کند . مثل صنایع اتومبیل .

مشکل ما بد مصرف کردن است و اگر مصرف را بیاوریم تا جایی که برای ما سود داشته باشد ، خوب است . اگر خواهان رفاه هستیم رفاه نیز حد و مرزی دارد . نباید به اقتصاد مملکت برای رفاه خود ضربه بزنیم . اگر می خواهید سرمایه گذاری کنید توی بانک و یا بازار بورس سرمایه گذاری کنید . در غرب اجازه داده نمی شود که اقتصاد فردی به اقتصاد ملّی ضربه بزند . در غرب اصلا خانه نمی خرند . خانه را با وسایلش اجاره می کنند .

علّت عقب افتادگی ما از کشور های غربی این است که فرهنگ ما مشکل دارد . به خاطر حبّ نفس و تنوّع طلبی داریم به اقتصاد مملکت ضربه می زنیم .

 2- خود خواهی و دیگر نبینی :

از دلایل دیگر مصرف گرایی ، این است که خبر از قشر محروم نداریم . مقام معظم رهبری در دیدار با زنان فرمودند : در مملکتی که محتاج به کمک زیاد است ، چرا این قدر تزئینات می خرید ؟ در مملکتی که می شود به جای خریدن این تزئینات مشکلات بسیاری از افراد محروم جامعه را حل کرد ، چطور جرأت می کنید این طور خرج کنید ؟ این به خاطر حسّ خودخواهی ماست که نسبت به دیگران بی تفاوت هستیم . راجع به زندگی دیگران و آن چه در دنیا می گذرد بی خبر هستیم . روزانه در جهان سی هزار نفر از گرسنگی می میرند . آن وقت ما هر وقت حوصله مان سر رفت ، چیزی می خوریم ! این مصرف گرایی است .

 3- عرف و جامعه :

یعنی قوانین عرفی که دارد بر ما حکومت می کند یعنی به جای آن که به جامعه رنگ بدهیم ، جامعه به ما رنگ می دهد حتّی در بین مذهبی ها . اگر برادری یا خواهری بخواهد بر طبق الگوی اسلامی مصرف کند و بخواهد اسراف را از زندگیش حذف کند بزرگ ترین مشکلش جامعه‌ی ما و اطرافیانش است . اگر دختر یا پسری بخواهد ساده و با مهریه‌ی پایین ازدواج کند ، مورد تمسخر اطرافیان قرار می گیرد . حتّی در بین مذهبی های جامعه نیز این موضوع رواج دارد . کلید مشکل ازدواج در جامعه در دست پدر و مادر های جامعه‌ی ماست که بسیار مصرف گرا هستند . می شود انسان شیک و تمیز و مرتب باشد با این که خوب وسایلش را نگه دارد . مخصوصا در بین خواهران ما که احساسات قوی دارند ، مصرف گرایی باعث آزار و اذیتشان می شود . این موضوعات برای پسر ها زیاد حائز اهمیت نیست امّا اگر خواهری بخواهد به حرف رهبرش عمل کند ، جامعه به او فشار می آورد و اگر او متفاوت از دیگران عمل کند تحقیر و تمسخر می شود . ادّعاهای مذهبی ها که مدّعی پیروی از حضرت فاطمه (س) هستند گوش فلک را کر کرده است امّا سر سوزنی از هوای نفسانی ، تجمّل گرایی و رسم و رسومات مسخره‌ی خود پایین نمی آیند . برای حضرت زهرا (س) یک دهه می گیرد و گریه می کند امّا وقتی به او گفته می شود الگوی زندگیت ، زندگی حضرت زهرا (س) باشد ، می گوید به ما چه ! فاطمه‌ی زهرا برای خودش ما هم برای خودمان ! این توهین به اهل بیت است . یک دهه برای حضرت زهرا (س) و یا امام حسین (ع) عزاداری می کنیم و بقیه‌ی سال نیز باید مانند آن ها زندگی کنیم . 4 تا روایت هم پیدا کرده اند که « زن خوب ، مرکب خوب ، خانه خوب و ... » در مقابل علامه مجلسی روایات بسیاری دارند که بر طبق آن این جور زندگی کردن نفاق است . « یؤمنون بعض یکون بعض » یعنی چیزهایی از دین را که مطابق دل خود می بیند قبول دارد و به بقیه‌ی دستورات محل نمی گذارد و می گوید ما همین تکّه از دین را گرفته ایم . این از آثار نفاق است . از خصوصیات منافقین در قرآن آمده است که بخش هایی از دین را جدّی می گیرند چون آن را دوست دارند و به بخشی دیگر عمل نمی کنند و آن را فراموش می کنند چون آن را دوست ندارند .

مشکل ما این است که عرف و جامعه دارد فشار می آورد . امّا زمان انقلاب ، اوضاع جامعه برعکس بود . خدا لعنت کند کسانی را که آن فرهنگ را برداشتند و فرهنگ تجمل را به جایش گذاشتند . مصرف گرایی دقیقا چیزی است که دشمنان ما خواهان آن هستند . یعنی که پول را به سمت دشمنان سوق بدهیم ، اوضاع آن بهبود یابد و اوضاع آن خراب شود . مثلا در یک خیابان که رد می شوی 3000 تا پوشاک فروشی و یا 170 تا طلا فروشی هست ! فکر می کردم که در یک خیابان که 170 تا طلا فروشی هست ، یعنی همه‌ی آن ها درآمد دارند ؟ مردم که این قدر درآمد ندارند . فهمیدم که مردم طلا نمی خرند ولی مدام طلاهایشان را عوض می کنند . به روز می کنند . وقتی می گویند خانه تکانی ، به این معنی نیست که همه‌ی وسایل خانه را بیرون بریزی و دوباره از نو بخری !

4- خودنمایی :

برادر و یا خواهری که فکر می کند محبت دست لباس و زینت است ، برادر و خواهری که فکر می کند می تواند قلب مردم را با زینت و لباس و آرایش فتح کند ، هر روز 5 بار در نمازهایش و در هر نوبت 2 بار به دروغ می گوید ایّاک نعبد و ایّاک نستعین. اگر می خواهی خودنمایی بکنی ، خدا باید تو را بنمایاند ! با لباس کسی بهت نگاه نمی کند .

در مورد مذهبی های ما گفته می شود که در مجالس عروسیشان در طول یک شب چندین بار لباس عوض می کنند . کسانی که با لباس ، با ماشین ، با خانه ، با رنگ های مختلف و با جلوه نمایی و خودنمایی افراطی سعی می کنند در جامعه خودی نشان بدهند ، از نظر روان شناسی مبتلا به عقده های روانی هستند . آدم که نباید با لباس و ماشین خودش را نشان بدهد . در مورد رسیدگی به خود ، پیامبر (ص) فرمودند تمیز و منظم باشید .

البتّه بعضی برادران و خواهران ما افراطی هستند . از نظر رسیدگی به خود به خصوص بعد از ازدواج بی توجّه هستند . دین نیز این را قبول ندارد . از زیبایی های ذات زنان این است که باید در خود و یا در لباسشان زیبایی هایی داشته باشند ، امّا در این مورد نباید افراطی باشیم .

 5- خانواده و محیط خانواده :

رسم و رسومات خانواده اگر با فرامین دینی منافات داشته باشد باید آن ها را کنار گذاشت . مثلا رسم دارند 3 شبانه روز عروسی می گیرند . رسم مزخرف و مسخره ای هست . به جای هزینه برای چنین مراسمی می توان این پول را برای حلّ بسیاری از مشکلات جامعه به کار برد .

 6- تقلید :

الف) نقش حاکمان و حکومت در تقلید : النّاس علی دین ملوکهم . مردم به دین بزرگ تر های خودشان نگاه می کنند . ملوک در این جا الزاما به معنی حاکمان یک حکومت نیست . ملوک به معنای بزرگ تر های ما است .

این بهانه که من خانه ای از خودم ندارم ، این خانه ای در آن نشسته ایم مال دولت است ، بهانه ای است که هر کسی بهش می خندد . وقتی کسی در خانه‌ی امرا زندگی می کند ، اخلاق امرا را پیدا می کند . اگر امرا و حاکمان یک کشور در بالاترین سطح یک جامعه زندگی کنند ، هر گونه مبارزه با مصرف گرایی در سطح عمومی مردم یقینا بی حاصل و بی نتیجه است . مردم می گویند برو ببین بالا چه خبر است ! در مملکت ما قانون « از کجا آورده ای » باید دوباره احیا شود . کسانی که میلیاردی و تیلیاردی در مملکت مصرف می کنند باید رسوا شوند تا مردم بدانند که زهد به عنوان یک اصل اخلاقی اسلامی که در جمهوری اسلامی باید رعایت شود ، نهادینه شده است . اگر از مقامات بالای کشور شروع به پرورش زهد کنیم ، مردم نیز از حاکمان و فرمانروایان خود تقلید می کنند . نه این که مثلا اگر رئیس جمهور و یا فلان وزیر به شهر یا کشوری دعوت می شوند و سفره‌ی رنگینی هم انداخته شده ، همه عکس بگیرند که رئیس جمهور پای سفره‌ی رنگین نشسته ! نه ، منظور این نیست . رسم این است که از مقامات این گونه پذیرایی شود . منظور این است که روال زندگی باید صحیح باشد . وگرنه عکس پای سفره رنگین همه دارند ، عکس پای سفره نان و پنیر و سبزی هم همه دارند . عکس دلیل نیست . باید ببینی عقیده و روش زندگی آن مقام کشوری چیست . امیرالمؤمنین (ع) در نامه ای به عثمان بن حنیف نوشته اند « شنیدم که در پای سفره‌ی رنگین بوده ای ، شنیدم که اغنیا را بر فقرا ترجیح داده ای . » او با برنامه ریزی انتخاب کرده بود که بر سر این سفره بنشیند و اغنیا را بر فقرا ترجیح داده بود .

مهم روال زندگی است ، وگرنه هر فردی ممکن است گاهی در پای سفره های رنگین هم باشد . ما این مدل افراط گری را نیز قبول نداریم که از حاکمان خود بخواهیم هرگز و هیچ جایی ماشین خوب سوار نشوند و یا پای سفره های رنگین نباشند . باید دید روال زندگی آن ها چیست . ما از حاکمان توقع داریم که روال زندگیشان بر مبنای زهد باشد . نه این که در حکومت جمهوری اسلامی یک مسئول به شهری سفر کند ، و برای این که کباب درجه یک بخورد از شهر دیگر با هواپیما برایش کباب بیاورند ! آن هم در جمهوری اسلامی !

چون آقا فرمودند ، حاکمان باید روال و شیوه‌ی زندگی خود را مشخص کنند . یا بیایند قانون بدهند بگویند وقتی رهبر صحبت می کند برای مردم صحبت می کند ، به دولتی ها کاری ندارد ! این قانون اوّل . قانون دوم این که نخیر ! آقا برای دولتی ها صحبت می کنند و بعد با مردم . اگر قانون دوم درست است ، تمامی حاکمان نظام اعم از مجلس ، قوه قضائیه ، قوه مجریه ، شورای نگهبان ، مجمع تشخیص مصلحت نظام باید روال و شیوه‌ی زندگی خود را برای مردم روشن کنند . شفّاف به مردم گزارش بدهند .

اگر این اتّفاق افتاد ، ما امسال از دام شعاری شدن بیرون رفتیم وگرنه امسال هم مثل سال های قبل ! هر چقدر در سال های قبل مملکت علوی شد ، امسال هم مصرف گراییش کم می شود !

بنابراین ما از حاکمان انتظار شفاف سازی در مورد روال زندگیشان و نحوه‌ی مصرفشان داریم .

 ب) نقش رسانه ها در تقلید : وقتی که رسانه های ما دائم در حال ترویج مصرف گرایی هستند ، جمع ترویج مصرف گرایی با سال اصلاح الگوی مصرف چگونه اتّفاق خواهد افتاد ؟

رسانه های ما می توانند همان گونه که برای کمپانی هایی بهترین تیزر های تبلیغاتی را با بهترین کیفیت می سازند ، برای مصرف گرایی هم می توانند امسال انیمیشن ، تیزر و کلیپ های جذاب و زیبا بسازند برای دادن الگوی زهد به جامعه .

دسته ها :

به نام خدا

از امروز شروع می کنیم برای وبلاگ نویسی با موضوع اصلاح الگو مصرف

البته یک برنامه راهبردی تعیین کردم با استفاده از اون مطالب را می نویسم

 

دسته ها :
X