دسته
آرشیو
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 6495
تعداد نوشته ها : 7
تعداد نظرات : 0
Rss
طراح قالب

سلام از امروز شروع کردم تا در جشنواره وبلاگ نویسی تبیان با موضوع 8 سال دفاع مقدس شرکت کنم

دسته ها :
جام جم آنلاین: رهبر معظم انقلاب سال 1388 خورشیدی را سال حرکت مردم و مسوولان به سوی اصلاح الگوی مصرف نامگذاری کردند و ایشان در سخنرانی خود تاکید داشتند مساله صرفه‌جویی و اجتناب از اسراف فقط یک مساله اقتصادی نیست، بلکه هم اقتصادی است هم اجتماعی و هم فرهنگی و آینده کشور را تهدید می‌کند.
از آنجا که میان فرهنگ‌سازی در اصلاح الگوی مصرف، امری حیاتی و ضروری به نظر می‌رسد، برخی کارشناسان معتقدند، الگوی مصرف را باید از کل به جزء اصلاح کنیم. یعنی ابتدا باید زیرساخت‌ها را فراهم کنیم، به آموزش‌های لازم و تبلیغات صحیح بپردازیم.

با توجه به این که وزارت آموزش و پرورش نقش بسزایی در نهادینه کردن اصلاح الگوی مصرف دارد، اجرای دقیق و همه‌جانبه این شعار در این وزارتخانه منجر به بهینه‌سازی و بهینه‌گرایی در سطوح خرد و کلان جامعه برای اقشار مختلف می‌شود.

این سازمان دولتی بستر مناسبی برای پرورش نسل نواندیش و آشنا کردن آنها با محدودیت‌های موجود اعم از محدودیت‌های زمانی، منابع موجود و... و همچنین تغییر رویه از کمیت‌گرایی به سوی کیفیت‌گرایی است.

اصلاح الگوی مصرف در گام اول به اصلاح رفتار نیاز دارد و اصلاح رفتار نیز نیازمند تغییر وسیع برنامه‌ها و استراتژی ‌هاست. این وزارتخانه به منظور نهادینه کردن این فرهنگ باید نسلی را تربیت کند که محدودیت‌های موجود زمان خویش را بشناسد.

گفتنی است برای تداوم‌بخشی به این اصل باید از افراط خودداری کرد تا کارایی و اثربخشی لازم را در تمام جهات موردنظر بوضوح ببینیم و زمینه انگیزش را برای جامعه آماری بزرگی که درگیر آن است (از نظر پرسنل و دانش‌آموختگان و خانواده ایشان)‌ فراهم آوریم.

راهکارهای عملی برای تحقق اصلاح الگوی مصرف و اسراف‌زدایی در وزارت آموزش و پرورش که تنها با مدیریت مستمر و نظارت دقیق اثر خود را طی زمان بر جای می‌گذارند،‌می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

1- ثبت‌نام اینترنتی دانش‌آموختگان که در این صورت از اتلاف وقت افراد بی‌شماری جلوگیری به عمل می‌آید.

2- حذف کاغذبازی مرسوم در آموزش و پرورش به کمک ابزارهای الکترونیکی موجود.

به طور متوسط روزانه 5 برگ کاغذ4A به مدارس ارسال می‌شود. در شهر کوچکی که دارای 100 مدرسه است، خود می‌شود به عبارت 500 برگه در روز، 3 هزار برگه در هفته، 75 هزار برگه در ماه، 900 هزار برگه در سال و با احتساب هزینه خود کاغذ و چاپ آن و به ازای هر برگه 10 تومان ، مبلغی در حدود 9 میلیون تومان در سال، آن هم تنها برای ارسال بخشنامه و دستورالعمل‌هایی که گاهی تکرار می‌شود، هزینه می‌شود.

حال در سطح یک استان و در نهایت کشور محاسبه کنید. حتما متوجه می‌شوید که این کار چه هزینه گزافی بر‌ آموزش و پرورش بحران زده (از نظر بودجه‌ای)‌ تحمیل می‌کند.

لذا مزایای این کار و میزان صرفه‌جویی حاصل از اجرای این کار در موارد زیر خلا‌صه می‌شود:

- صرفه‌جویی مبلغی میلیاردی در سطح کشور و جلوگیری از واردات بیش از اندازه کاغذ به کشور .

- صرفه‌جویی در نیروی انسانی، چرا که با اجرای این طرح تنها نیاز به کاربری است که این بخشنامه‌ها را در اینترنت یا شبکه قرار دهد و دیگر نیازی به قسمت‌هایی چون بایگانی و دبیرخانه و نامه‌رسان در ادارات نیست، چون خود همان رایانه براحتی در نقش هر کدام از افراد بالا ایفای نقش می‌کند.

- جلوگیری از سفرهای زائد درونشهری توسط مدیران مدارس یا نامه‌رسان‌ها به ادارات یا مدارس برای آوردن بخشنامه‌های کاغذی و به تبع این کم شدن سفرهای زائد، آلودگی‌ هوای شهر‌ها نیز کاهش می‌یابد.

- صرفه‌جویی در وقت که همیشه طلایی ناب و باارزش بوده و هست، چرا که دیگر نیازی به ثبت این نامه‌ها در دفاتر مختلف برای بایگانی نیست، دسترسی به آنها به تبع استفاده از رایانه در هر زمان و مکان بسیار راحت بوده و اطلاع‌رسانی به این شیوه در کسری از ثانیه انجام می‌گیرد.

- استفاده از تخته‌های سفید به جای تخته‌های سبز برای جلوگیری از مصرف بی‌رویه قلم‌های گچی .

3- در زمینه منابع انرژی: ایزوله کردن، 2 جداره کردن و استفاده از سامانه گرمایشی و سرمایشی استاندارد و همچنین قرار دادن لامپ‌های کم‌مصرف در قسمت‌های مورد نیاز.

4- با تعریف و اجرای برنامه‌ها و استراتژی‌های کارآمد، استفاده چند باره از کتاب‌های درسی چاپ شده را متداول کنیم که با این تدابیر، بسیاری از هزینه‌ها کاهش پیدا کرده و از اتلاف اعتبارات کلان جلوگیری می‌شود.

5- آموزش به دانش‌آموختگان در زمینه مصرف مواد غذایی (شیر و نان)‌ که با صرف هزینه‌های بالا اعم از هزینه تولید، توزیع و... در دسترس‌شان قرار می‌گیرد که به این وسیله از هدر رفتن منابع غذایی به طور چشمگیری جلوگیری می‌شود.
دسته ها :
مصرف گرایی

پدیده مصرف گرایی و اسراف در نقطه مقابل مصرف بهینه قرار گرفته است. «مصرف گرایی» یا به عبارت ساده تری اسراف که یکی از بزرگترین آفت ها و آسیب های فردی و اجتماعی و از گناهانی است که مورد نهی شدید خداوند متعال واقع شده است و در مقابل اعتدال و میانه روی در مصرف قرار گرفته است؛ به طور کلی هرگونه زیاده روی در کمیت و اتلاف را شامل می شود.

در حقیقت مصرف گرایی عامل تخریب رشد، توسعه و از بین رفتن منابع ملی است. مصرف گرایی از یک نگاه در معنای مصرف نامتعارف است که نیاز فیزیکی فرد را برطرف نمی سازد، بلکه نیاز کاذب فرد یا افراد را که گاه به تقلید از دیگران، تبلیغات، شرایط مادی یا تغییرات ساختار جامعه ایجاد شده برطرف می سازد. مصرف گرایی در نگاه عالمان دین نیز در همان معنای لغوی اسراف استعمال شده است و هرگونه بیهوده گرایی، زیاده روی و اتلاف و مانند آنها را اسراف می دانند.

امام علی(ع) در این باره می فرمایند:

«الاوان اعطاء المال فی غیر حقه تبذیر و اسراف»

«آگاه باشید خرج کردن به ناحق، حیف و میل و اسراف است»

کتاب آسمانی قرآن نیز در آیه 141 سوره انعام در مورد اصلاح الگوی مصرف و بهینه مصرف کردن می فرماید: «کلوامن ثمره اذا اثمر و اتوا حقه یوم حصاده ولاتسرفوا انه لایحب المسرفین» «و از آن میوه هنگامی که به ثمر می نشیند بخورید و حق آن را به هنگام درو بپردازید و اسراف نکنید که خداوند اسراف کنندگان را دوست ندارد»

علامه طباطبایی (ره) در توضیح عبارت «لاتسرفوا» نوشته است:

ولا تسرفوا معنایش این است که در استفاده از این میوه ها و غلات از آن حدی که برای معاش شما صالح و مفید است تجاوز نکنید. درست است که شما صاحب آن هستید، ولی نمی توانید در خوردن و بذل و بخشش آن زیاده روی کنید و یا در غیر مصرفی که خدا معین فرموده به کار ببرید، مثلا در راه معصیت خدا صرف نمایید و همچنین فقیری که از شما می گیرد نمی تواند در آن اسراف کند و آن را تضییع نماید. پس مفهوم آیه مطلق است و خطاب آن شامل همه مردم چه مالک و چه فقیر می شود.

بنابراین از این آیه شریفه استفاده می شود که زیاده روی و مصرف گرایی کاری حرام و نکوهیده است. امیرالمومنین علی(ع) نیز با احتیاط در مصارف به خصوص در مصرف بیت المال عالی ترین نظارت را داشته و در کمال بی نیازی در قناعت و ساده زیستی بهترین الگوی مصرف را که همان اعتدال و میانه روی در مصارف بوده سفارش می کردند و به شدت اسراف، زیاد روی و مصرف گرایی را نکوهش می کردند؛ به ویژه این امر را از والیان حکومتی غیرقابل پذیرش می دانستند.

در این خصوص در نامه ای به فرماندار بصره عثمان بن حنیف می نویسد:

«پس از یاد خدا و درود! ای پسر حنیف، به من گزارش داده اند که مردی از سرمایه داران بصره، تو را به مهمانی خویش فرا خواند و تو به سرعت به سوی او شتافتی، خوردنی های رنگارنگ برای تو آوردند و کاسه های پر از غذا پی در پی جلوی تو می نهادند، گمان نمی کردم مهمانی مردمی را بپذیری که نیازمندانشان با ستم محروم شده، و ثروتمندان شان بر سفره دعوت شده اند، اندیشه کن در کجایی؟ و بر سر کدام سفره می خوری؟(2)

امام خمینی نیز درخصوص دقت در مصرف و همچنین پرهیز از مصرف بی جا می فرمایند:

حتی مطبوعات باید این را توجه داشته باشند که چیزهایی را که برای ملت مفید نیست در روزنامه ها ننویسند کاغذ صرف این نکنند، وقت صرف آن نکنند، باید رادیو تلویزیون توجه به این معنا داشته باشد که این بیت المال مسلمین است وقتش صرف چیزهایی که مربوط به مصالح مسلمین است شود، مسئولیت دارد این ها باید اشخاصی که مقاماتی که هستند ملاحظه کنند که به اندازه ضرورت مشاور بگیرند به اندازه ضرورت خدمتگزار بگیرند نه به اندازه دلخواه و این معنا را باید همه ما بدانیم که دلخواه های ما آخر ندارد. (3)

بر همین اساس با توجه به نهی شدید مصرف گرایی و اسراف در دستورات و تعالیم اسلامی می توان چنین نتیجه گرفت که بین مصرف و مصرف گرایی در جامعه تفاوت وجود دارد چرا که مصرف به خودی خود عاملی موثر در تولید و رشد و توسعه اقتصادی می باشد؛ و باعث ایجاد تقاضا، عرضه و تولید می گردد. اما آنچه که مذموم و باعث هدررفتن منابع ملی می شود مصرف نامناسب و نامتعارف و یا عدم برخورداری از الگوی صحیح مصرف در جامعه می باشد که این امر باعث مصرف گرایی، زیاده روی و تجمل گرایی در جامعه می گردد. لذا فرهنگ سازی مصرف بهینه و اصلاح همه زمینه الگوهای مصرفی در کشور از ضروریات اجتناب ناپذیر می باشد.

نتایج و پیامدهای مصرف گرایی

1) تهاجم فرهنگی ابعاد گوناگون اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، نظامی و روانی را در بر می گیرد؛ که روی هم رفتارهای مختلف انسانهای مورد تهاجم خود را با درونی کردن ارزش های مورد نظر شکل می دهد. (4)

در برخی موارد تغییر در الگوی مصرف یک کشور و تمایل به تجملات و مصرف گرایی از اهداف تهاجم فرهنگی می باشد که با تغییر در الگوهای مصرفی مردم و ظهور گرایش های تجملی باعث ایجاد جامعه مصرف گرا می شوند. در همین راستا امام خمینی فرموده اند:

اکنون بازارهای کشورهای اسلامی، مراکز رقابت کالاهای غرب شده است و سیل کالاهای تزیینی مبتذل و اسباب بازی ها و اجناس مصرفی به سوی آن ها سرازیر است و همه ملت ها را آن چنان مصرفی بار آورده اند که گمان می کنند بدون این اجناس آمریکایی و اروپایی و ژاپنی و دیگر کشورها زندگی نمی توان کرد. (5)

در چنین وضعی، نشر فرهنگ غربی و استفاده از کالاهای پرزرق و برق خارجی در کشور به عنوان رسالتی برای متمدن کردن مردم به شمار می آید. بدین ترتیب ابزارهایی از جمله وسایل آموزشی، هنری، علوم و فنون، کالاها و خدمات در این راستا مورد استفاده قرار می گیرند. تا «نیازمندی» به غرب و تولیدات آن از جمله تولیدات فرهنگی در ملت های جهان پدیدار شود. در چنین شرایطی فرد و جامعه «نیازمند» در پی رفع نیاز، خویش به تولیدکنندگان (خارجی) مراجعه می کنند زیرا نه تنها امکان تولید و رفع آن نیازها در داخل نیز نیست بلکه آنچه از غرب می آید ارزش تلقی شده و تولید داخلی ضدارزش. (6)

ایجاد این نیازها و رساندن فرد و ملتی به حدی از احساس نیاز که آن را غیرقابل صرف نظر کردن بداند حتی در مورد نیازهای کاملا غیرضروری از مهمترین اهداف اشاعه فرهنگ مصرف گرایی و تهاجم فرهنگی دشمن و همچنین بالاترین سطح موفقیت تولیدکنندگان استعماری و فرهنگ زدایی دیگر ملت ها می باشد. این تغییر در الگوی مصرف در جامعه اسلامی که از اهداف تهاجم فرهنگی دشمن است باعث تجمل گرایی و زیاده خواهی و حیف و میل شدن بسیاری از منابع ملی می شود. بر همین اساس یکی از پیامدهای مصرف گرایی اشاعه فرهنگ غرب و تخریب هویت ملی و فرهنگ اسلامی و همچنین ورود کالاهای غربی و از بین رفتن بازار برای تولیدات داخلی و فلج شدن این تولیدات می گردد. لذا در چنین شرایطی اصلاح الگوی مصرف تأثیر به سزایی در خنثی سازی تهاجم فرهنگی دشمن دارد. لذا رهبر فرزانه انقلاب با آگاهی دقیق و روشن بینی خاص خویش با تأکید بر اصلاح الگوی مصرف علاوه بر جلوگیری از هدر رفتن منابع و منافع ملی در برابر ترویج فرهنگ مصرف گرایی و تجمل پرستی غرب که از اهداف تهاجم فرهنگی دشمن نیز می باشد؛ به ضرورت ادامه دفاع فرهنگی در برابر تهاجم فرهنگی غرب اشاره دارد.

2) یکی دیگر از پیامدهای مصرف گرایی تأثیرات منفی در فضای معنوی جامعه می باشد. چرا که در بسیاری از مواقع زیاده خواهی، تجمل پرستی و مصرف گرایی باعث رواج خودخواهی، رشد روحیه فردگرایی و نادیده انگاشتن بسیاری از اصول اجتماعی و اخلاقی که رعایت آن برای زندگی جمعی از ضروری ترین مسائل است خواهد شد. (7)

در این مرحله اندک اندک ذهن انسان به مصرف گرایی خو گرفته و در مسیر بی پایانی در صدد رفع این گونه نیازهای کاذب است و چنین انسانی که همیشه نیازمند و در پی رفع نیاز است «به یک آرمان دل می بازد که در واقع دین تازه ای است». چنین انسان مصرف زده ای داوطلبانه برای رفع نیازهای مصرفی «خویش» همه زندگی معنوی خود را در سودای رفع نیاز پدید آمده در اثر تبلیغات چشم و هم چشمی ها و... به فراموشی می سپارد. (8)

بنابراین از مهمترین آثار و پیامدهای اسراف و مصرف گرایی در جامعه اسلامی که می تواند باعث کم رنگ شدن ارزش ها و آموزه های دینی و معنوی شود به موارد زیر می توان اشاره نمود. الف) محرومیت از دوستی خدا

خداوند متعال در آیه 141 سوره انعام می فرماید: «... انه لا یحب المسرفین»

«خداوند اسراف کنندگان را دوست ندارد»

ب) فساد اجتماعی: از دیدگاه قرآن یکی از آثار پیامدهای اسراف و مصرف گرایی، فساد در زمین است؛ زیرا هرگونه تجاوز از حد، موجب فساد و از هم گسیختگی می شود و به تعبیر دیگر سرچشمه فساد، اسراف است.

قرآن کریم در آیه های 150-153 سوره شعراء می فرماید:

«فاتقواالله وأطیعون¤ ولا تطیعوا امرالمسرفین¤ الذین یفسدون فی الارض ولایصلحون»

«پس از خدا بترسید و مرا اطاعت کنید و فرمان مسرفان را اطاعت نکنید، همان ها که در زمین فساد می کنند و اصلاح نمی کنند»

ج) گمراهی و محرومیت از هدایت الهی: یکی دیگر از آثار و پیامدهای اسراف و مصرف گرایی گمراهی و محرومیت از هدایت الهی است.

خداوند متعال در آیه 34 سوره غافر می گوید:

«... کذلک یضل الله من هو مسرف مرتاب»

«این گونه خداوند هر اسراف کار تردیدکننده ای را گمراه می سازد». (9)

3) مصرف گرایی در جامعه دارای اثرات مخرب و زیان بار دیگری است که از مهمترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

الف) افزایش واردات

اشاعه فرهنگ مصرف گرایی باعث افزایش تجمل گرایی و نیازهای غیرضروری در جامعه می شود و همین امر نیز باعث سیل ورودی کالاهای خارجی جهت رفع نیازهای فرد و جامعه «نیازمند» به تولیدکنندگان خارجی و باعث افزایش واردات و تضعیف تولیدکنندگان داخلی می شود.

ب) کمبود گرایش به سرمایه گذاری های زیرساختی

در جامعه ای مصرف گرایی به یک فرهنگ تبدیل شده باشد، افراد جامعه دیگر میلی به سرمایه گذاری در بخش های عمرانی و زیرساختی جامعه که زمان بر می باشد ندارند و همه به دنبال سرمایه گذاری در خرید و فروش کالاهای پرمصرف و فعالیت های زودبازده می باشند، به همین دلیل مصرف گرایی باعث کاهش گرایش به سرمایه گذاری های زیرساختی و عمرانی در جامعه خواهد شد.

راهکارهای اساسی اصلاح الگوی مصرف

آنچه بر اصلاح الگوی مصرف و دستیابی به فرهنگ بهینه مصرف در کشور دارای اهمیت می باشد این است که اصلاح الگوی مصرف نیازمند تبیین استراتژی و تعیین خط مشی است که طی آن، این اصل به یک شعار تغییر ماهیت ندهد؛ در واقع لازمه دستیابی به این مهم در کشور، خیزش و حرکتی عمیق از سوی مسئولان و همه آحاد جامعه می باشد؛ لذا می بایست همگی این اصل را یک ضرورت دانسته و فعالیت های خود را در راستای رسیدن به این اصل مهم برنامه ریزی نمایند و برای دستیابی به این امر فرهنگ ساز اقدام نمایند. آنچه که رهبر فرزانه انقلاب بر آن تاکید می ورزند این است که «همه ما به خصوص مسئولان قوای سه گانه، شخصیت های اجتماعی و آحاد مردم باید در سال جدید در مسیر تحقق این شعار مهم، حیاتی و اساسی یعنی اصلاح الگوی مصرف در همه زمینه ها، برنامه ریزی و حرکت کنیم تا با استفاده صحیح و مدبرانه از منابع کشور، مصداق برجسته ای از تبدیل احوال ملت به نیکوترین حال ها، ظهور و بروز یابد.”. بنابراین تاکید رهبر معظم انقلاب بر اصلاح الگوی مصرف نشان دهنده این موضوع به عنوان بستری مناسب برای شکوفایی و دستیابی به اقتدار ملی است. لذا پرهیز از شعارزدگی وحفظ صیانت اصل موضوع به عنوان مهمترین عامل در مسیر راصلاح الگوهای مصرفی و همچنین تبیین و تحقق آن وظیفه اصلی همه مردم و مسئولین به شمار می رود.
فرهنگ سازی

1) یکی از پیش نیازهای این مسیر برای رسیدن به نتیجه مطلوب، زمینه سازی ذهنی و فرهنگی برای اقشار مختلف جامعه است. امروز هر فردی از اعضای جامعه باید بداند که در فعالیتهای خود باید به بهینه مصرف کردن منابع مادی اقدام نماید تا کشور به اهداف تعریف شده در سند چشم انداز بیست ساله نظام برسد و شکوفایی در همه ابعاد ملی تحقق یابد. لذا بدون ایجاد فرهنگ این کار و طراحی و تامین بایسته های آن به طور قطع راه به جایی نخواهیم برد. چرا که اصلاح الگوهای مصرف در کشوریک شب و به طور ناگهانی و با صدور یک دستورالعمل و بخش نامه عملی نمی شود. لذا فرهنگ سازی پایدار بستر اصلی نهضت اصلاح الگوی مصرف می باشد.

مدیریت قوی

2) داشتن مدیریت مدبرانه و عاقلانه مصرف که مورد تاکید مقام معظم رهبری نیز می باشد یکی دیگر از ضروریات اولیه این امر به حساب می آید. مسئولان و متولیان امر با پرهیز از شعار زدگی نباید به برگزاری چند همایش، سخنرانی و چاپ مقاله و کارهایی از این قبیل خود را گرم کنند. لذا وجود مدیریت صحیح و عاقلانه در سطح کلان در جهت هدایت و تدوین و انتخاب یک استراتژی راهبری، طبق نقشه راهی که مقام معظم رهبری ترسیم نمودند، زمینه تحقق این طرح ملی و آینده ساز که حقیقتاً پیشرفت کشور و توسعه عدالت در گرو آن است از ضروریات اجتناب ناپذیر می باشد؟

طراحی ساز وکار

3) یکی دیگر از پیش نیازهای اصلی در مسیر اصلاح الگوی مصرف، ترسیم اهداف، ابعاد و راهکارهای رسیدن به موضوع و تعیین شاخص هایی برای سنجش و ارزیابی روند و چگونگی پیشرفت امور است. باید برای جلوگیری از مصرف گرایی و اتلاف منابع و فرصت ها و هزینه ها در تمامی حوزه ها، سند و نقشه راهبردی تهیه و ابلاغ شود. یعنی با تهیه این سند، مدیران، مسئولان و فرماندهان سازمان های مختلف می توانند با اجرا و به کارگیری روش ها و شیوه های مدون، خود را در مسیر تحقق این اصل مهم قرار دهند.

جلب مشارکت مردم

4) جلب مشارکت مردم و افزایش آگاهی های آنان نسبت به مصرف صحیح امکانات و منابع از دیگر راهکارها در مسیر اصلاح الگوی مصرف می باشد. حقیقتاً اصلاح الگوی مصرف در جامعه از کارهایی انجام شدنی است که هر یک از اعضای جامعه با مشارکت و ملزم نمودن خود به درست مصرف کردن از منابع، منافع عظیمی را برای جامعه حاصل می نماید.

5) گنجاندن اصلاح در نظام آموزشی کشور به گونه ای که هرچه سطح آموزش بالاتر رود اطلاع و شناخت بیشتری در خصوص درک و ضرورت اصلاح الگوی مصرف در جامعه حاصل شود.

6) استفاده و بهره -گیری از برنامه های تلویزیونی و رسانه ای در راستای اصلاح الگوی مصرف

7) گنجاندن برنامه اصلاح الگو در برنامه توسعه کشور و مصوبه های دولت. یعنی حرکت همه دستگاه های دولتی به طور مستمر و پایدار درجهت تحقق منویات مقام معظم رهبری

8) ارائه الگوی آموزشی مناسب و اصولی به مردم از طریق سازمان ها و نهادهای ذی ربط. برای مثال سازمان برق می تواند از طریق آموزش مصرف بهینه در برگه های قبوض مصرفی مشترکین به ارائه الگوهای مناسب مصرفی در جهت اصلاح مصرف اقدام نماید.

9) ارایه الگوی مصرفی مناسب عملی اعم از اداری و خصوصی کلیه مسئولین کشور

10) تغییر در فرهنگ مصرف کنونی و ضدارزش نشان دادن مصرف گرایی براساس ارزشها و آموزه های دینی

11) مبارزه با تهاجم فرهنگی غرب در ایجاد فرهنگ ناپسند مصرف گرایی و تجمل پرستی با آگاه سازی و تعمیق بینش و بصیرت سیاسی و اسلامی افراد جامعه.

پی نوشت ها:

1- تفسیر المیزان، جلد 7، ص. 364

2- امام علی(ع) و اقتصاد اسلامی، ص. 121

3- صحیفه نور، جلد 19، ص. 224

4- الگوی مصرف و تهاجم فرهنگی، ص. 24

5- صحیفه نور، جلد 19، ص. 204

6- الگوی مصرف و تهاجم فرهنگی، ص. 43

7- همان، ص 74

8- همان، ص. 56

9- آسیب شناسی رفتاری انسان از دیدگاه قرآن

منبع : روزنامه ـ کیهان
دسته ها :

خبرگزاری فارس: تحقق فرمایشات مقام معظم رهبری در زمینه اصلاح الگوی مصرف بصورت واقعی تنها با ورود همه جانبه مردم، دولت و مجلس امکان پذیر است و ورود به این پیکار امروز یک تکلیف شرعی و ملی محسوب می گردد.

حضرت آیت الله خامنه‌ای رهبر انقلاب اسلامی در پیامی به مناسبت آغاز سال نو، سال جدید را سالی مهم خواندند و با ابراز امیدواری درباره غلبه قدرت ایمانی ملت ایران بر همه حوادث و تحولات این سال، افزودند: با توجه به اهمیت "حیاتی و اساسیِ مصرف مدبرانه و عاقلانه منابع کشور "، سال جدید را در همه زمینه ها و امور، سال اصلاح الگوی مصرف می دانم. اهمیت و سبب این نامگذاری را زمانی در می یابیم که میزان مصرف در ایران را با کشور های دیگر مطالعه، مقایسه و مورد بررسی قرار دهیم.

بر اساس گزارش، موسسه «مارکت اوراکل» ایران از نظر ارائه بنزین ارزان سومین کشور و از نظر میزان یارانه پرداختی به این کالا نخستین کشور در میان کشورهای جهان است و بیش از 36 درصد کل مصرف بنزین خاورمیانه در سال 2007 در ایران مصرف ‌گردیده است. متوسط مصرف سوخت خودروهای بنزینی در کشورمان حدود 11 لیتر در روز است در حالی که متوسط مصرف سوخت در کشورهای دیگر نظیر آلمان و ژاپن 2.5، در انگلیس 3.5، در فرانسه 1.9، در کانادا 6.5 و در کشور آمریکا 7.3 لیتر در روز است.هر 10 سال یک بار میزان مصرف سوخت در ایران 2 برابر می‌شود اما این نرخ رشد در مقیاس جهانی یک تا 2 درصد بیشتر نیست و میزان سوخت مصرفی جهان در حدود هر 50 سال یک بار 2 برابر می‌شود. یعنی ایران در مقایسه با میانگین جهانی 4 تا 5 برابر بیشتر سوخت مصرف می‌کند. هم‌اکنون 9 درصد سوخت جهان در ایران و توسط تنها یک درصد جمعیت جهان مصرف می‌شود. و هر ساله بیش از 38درصد از بودجه سالانه دولت ایران به یارانه بنزین اختصاص می‌یابد در حالی که در صورت مصرف استاندارد، ایران می‌تواند یکی از صادر کنندگان بنزین باشد.

سرانه مصرف نان در ایران به گفته معاون وزیر بازرگانی حدود 160 کیلوگرم در سال است که نسبت به کشورهای اروپایی نظیر فرانسه که 56 کیلوگرم و در آلمان 70 کیلوگرم در سال است بیش از 2 تا 3 برابر است. و به اذعان رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس یارانه نان طی پنج سال اخیر به طور متوسط سالانه بیش از 30 درصد رشد داشته است و در سال جاری این رقم بالغ بر 26 هزار میلیارد ریال است و ادامه این روند طی 10 سال آینده با رشد متوسط 15 درصد بدون در نظر گرفتن افزایش یارانه قیمت نان ، میزان یارانه پرداختی به 600 هزار میلیارد ریال خواهد رسید.

براساس گزارش صندوق بین‌المللی پول، ایران دومین کشور جهان از نظر پرداخت یارانه انرژی با رقم 37 میلیارد دلار می‌باشد .مصرف سرانه انرژی در ایران به ازای هر نفر بیش از 5 برابر مصرف سرانه کشوری مانند اندونزی با 225 میلیون نفر جمعیت، 2 برابر چین با یک میلیارد و 300 میلیون نفر جمعیت و 4 برابر کشور هند با یک میلیارد و 122 میلیون نفر جمعیت است که با مقایسه شاخص شدت مصرف انرژى در ایران با بسیارى از کشورهاى جهان ، شاهد وضعیت ناهنجار بهره بردارى انرژى هستیم .

در بخش ساختمان و مسکن ایران براساس آمار و ارقام منتشره، متوسط مصرف انرژی به ازای هر مترمربع در ایران 2.6 برابر متوسط مصرف در کشورهای صنعتی است که در بعضی از شهرهای کشورمان، این رقم به حدود 4 برابر می رسد.

الگوی مصرف آب آشامیدنی بر اساس اعلام بانک جهانی برای یک نفر در سال، یک متر مکعب و برای بهداشت در زندگی به ازای هر نفر، 100 متر مکعب در سال است. بر این اساس، در کشور ما 70 درصد بیشتر از الگوی جهانی آب مصرف می‌شود! از نظر مصرف برق هم ، ایران نوزدهمین کشور پرمصرف برق در دنیاست.ودولت سالیانه یارانه‌ 4 هزار میلیارد تومانی برای برق در نظر می گیرد. دکتر داوودى معاون اول رئیس‌جمهور در همایش ملى نگاه قدسى به آب گفته است که سرانه مصرف آب ایرانى‌ها پنج برابر سرانه مصرف جهان است.

تبریزی مدیرعامل سابق شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی در خصوص میزان مصرف گاز ایران گفته است: ایران بعد از کشورهای امریکا و روسیه در رتبه سوم مصرف جهان قرار دارد؛ میزان مصرف گاز طبیعی در ایران از 68 میلیارد متر مکعب در سال 2001 با متوسط رشد سالانه 10.3 درصد به 123 میلیارد متر مکعب در سال 2008 رسیده و پیش بینی می شود در سال 2012 میلادی میزان مصرف به 277 میلیارد متر مکعب برسد. و با ادامه این روند در سال های آینده ایران به یک مصرف کننده بزرگ گاز طبیعی در جهان تبدیل خواهد شد.این در حالی است که دولت در سال گذشته 134هزار میلیارد ریال یارانه گاز به مشترکان بخش خانگی تعلق داده است.

سرانه مصرف شکر در ایران 29 کیلو گرم است در حالی که میانگین مصرف شکر در جهان 22 کیلو گرم می باشد . و نیز تحقیقات کارشناسان نشان می دهد ایرانی ها 30 درصد بیشتر از میانگین جهانی روغن مصرف می کنند و همچنین مصرف میوه در ایران 4 برابر استاندارد جهانی است.

همانطور که مشاهده می کنیم مقایسه میزان مصرف در بخش های مختلف با سایر کشورها ، نشان‌دهنده وضعیت بسیار نامطلوب مصرف در همه زمینه ها است. و جالبتر اینجاست که سالیانه نزدیک به 12.2 هزار میلیارد تومان یارانه واقعی و 78 هزار میلیارد تومان یارانه پنهان پرداخت می کنیم. که در مجموع مبلغ کل یارانه آشکار و پنهان دولت چیزی در حدود 90 هزار میلیارد تومان است.

امید است با استراتژی و راهبردی که مقام معظم رهبری در پیام نوروزی خویش تبیین فرمودند، یک عزم جدی در دولت و مجلس برای تهیه یک نقشه راه در جهت اجرای اصلاح الگوی مصرف تهیه شود . ونبایدخودمان را با برگزاری چند سمینار وکنگره در این خصوص ،سرگرم کنیم و ا ز اصل پیام ایشان غافل شویم. تحقق فرمایشات مقام معظم رهبری بصورت واقعی تنها با ورود همه جانبه مردم، دولت و مجلس امکان پذیر است و ورود به این پیکار امروز یک تکلیف شرعی و ملی محسوب می گردد.

نویسنده:مسعود احمدی

دسته ها :

اصلاح الگوی مصرف که به معنی نهادینه کردن روش صحیح استفاده از منابع کشور است، سبب ارتقای شاخص‌های زندگی و کاهش هزینه‌‌ها شده و زمینه ای برای گسترش عدالت است.

از طرفی الزام مصرف بهینه باعث می شود تا علاوه بر پیشرفت علمی ناشی از ارتقای فن آوری در طراحی و ساخت وسایل و تجهیزات بهینه مطابق با استانداردهای جهانی، فرصت توزیع مناسب منابع و به تبع آن پیشرفت در دیگر بخش هایی که کمتر مورد توجه بوده است نیز فراهم گردد. از این رو ارتباط منطقی بین نامگذاری سال اول دهه پیشرفت و عدالت به "اصلاح الگوی مصرف" بیشتر نمایان می شود.

اصلاح الگوی مصرف نیازمند فرهنگ‌‌سازی پایدار است و این خود نیازمند راهکارهایی است تا همه افراد جامعه الزام رفتارهای اصلاح مصرف را احساس کنند و به تدریج این اصلاح نهادینه شده و به یک رفتار پایدار و نهایتا به یک فرهنگ در تمامی عرصه های مصرف تبدیل شود.

اصلاح الگوی مصرف در دو سطح "تولید کالا" و "مصرف کالا" قابل بررسی است. در سطح تولید کالا که از مرحله تبدیل مواد خام تا انتقال و توزیع به مصرف کننده را شامل می شود، نیاز است که سازندگان و تولیدکنندگان هر دو بخش دولتی و خصوصی علاوه بر رعایت ضوابط زیست محیطی، فن آوری تولید کالاهای خود را با استانداردهای جهانی و حتی الامکان مناسب با اقلیم هر منطقه مطابق کنند.

هم اکنون هدرروی در حوزه انرژی کشور نه صرفاً در بخش مصارف خانگی و مشاغل خدماتی و تجارتی، بلکه در پالایشگاه ها، نیروگاه ها، خطوط انتقال برق، لوله های آب، واحدهای تولیدی و خودورها نیز در مقایسه با استانداردهای جهانی قابل قبول نیست. در کشورما حدود یک پنجم برق تولیدی به مصرف روشنایی می رسد که 69 درصد آن در خانه ها است لذا با استفاده از لامپ های کم مصرف می توان تاحدود زیادی در این زمینه صرفه جویی کرد. تولید انرژی و حرارت از منابع تجزیه شونده و نو همچون باد، خورشید و زباله ها در مناطقی که قابل استفاده است باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد.

در بخش ساخت و ساز باید اجرای آیین نامه ها و مقررات مهندسی از جمله مبحث 19 مقررات ساختمان که به بهینه سازی ساختمان در مصرف انرژی مربوط می شود، نهادینه شود. همچنین تولید مواد خوراکی از جمله نان باید با ضایعات کمتری همراه باشد. باید توجه به استفاده بیشتر از مواد قابل بازیافت در تولید الزامی گردد و دهها موارد مشابه دیگر که باید در هر صنف مورد توجه قرار گیرد.

در سطح "مصرف کالا" باید برای فرهنگ سازی نحوه مصرف بهینه خصوصاً آب، برق و گاز که تهیه آنها برای مصرف کننده سهل الوصول تر است آموزش از طریق مدارس، رسانه ها، تولیدکنندگان، وزارت نیرو و شرکت گاز بسیار موثرتر باشد. همچنین مردم ایران به علت پیوند با دین و مظاهر مقدس دینی به خوبی سنت های نهادینه شده را می پذیرند و بدان آن ارج می نهند لذا می توان در بخش آموزش  از تعالیم و آموزه های دینی که بر صرفه جویی تاکید دارند نیز بیشتر بهره برد.

از آنجا که جهت تغییر الگوی مصرف، شناخت عمیق نیازهای هردو بخش مردمی و دولتی ضروری است باید مصرف سرانه دهک ها با سطح دستمزدها و استانداردهای مصرف جهانی دقیقاً مقایسه شود و سپس درصد و میزان یارانه لازم برای هریک از کالاها مشخص شده و قیمت یارانه ای و غیریارانه ای آن تعیین گردد. بنابراین می توان دریافت که اصلاح الگوی مصرف هم نیاز (و حتی پیش نیاز) هدفمندسازی یارانه هاست. تمامی این موارد جز با وضع قوانین و نظارت بر حسن اجرای آن میسر نیست و از این روست که نقش و تاثیر مجلس در اصلاح الگوی مصرف  نمایان تر می شود.

مسعود فزون بال -کارشناس انرژی

دسته ها :

:

 1- حبّ نفس ، حبّ دنیا و تنوّع طلبی :

ما عادت نکرده ایم که برای نیاز ، زندگی کنیم ، عادت کرده ایم که برای نیاز نفس خود زندگی کنیم ، نفسی که سیری ناپذیر است ! میزان بسیار زیاد تنوّع طلبی در جامعه‌ی ما باعث اسراف بسیار زیادی شده : تغییر ماشین ، موبایل ، خانه ، غذا و فرش و لباس و ... باعث شده دچار مصرف گرایی افراطی شویم . در حالی که کمد ما پر از لباس است ، ما دائم در حال تغییر آن هستیم . لباس های قبلی که در کمد است هزینه‌ی مملکت است که بایگانی شده ، مثل این است که شما پول ها را از بانک بگیری و بگذاری در خانه ات . بعد هم می گویی من کاری که نمی کنم ، چه اسرافی ؟!

امّا نگهداری همین هزینه مثل این است که پول را بگیری و بگذاری در صندوق . باید نفست را آدم کنی . عُرفا جملاتی می فرمودند که امروزه اصلا خریداری ندارد . می فرمودند : طعام را للقوّه باید خورد . یعنی باید طوری غذا خورد که قوّت بگیری نه طوری غذا خورد که نفست قدرت بگیرد . سفره های بسیار رنگینی که خورده هم نمی شود از بس که زیاد است . و بعد هم دور ریخته می شود .

اگر در استفاده از وسایل نقلیه ، نفس بخواهد استفاده کند ، انسان مصرف گرا می شود . در هر چیز دیگری هم همین طور هست . در جهان امروز میزان استفاده از اطعمه و اشربه‌ی غیرمجاز - چیزهایی که برای بدن لازم نیست و برای انسان ضرر دارند مثل انواع و اقسام نوشابه ها و تنقلات – بسیار زیاد است . و ترک استفاده از این مواد مضر و غیر ضروری می توان هزینه‌ی لازم برای حل بسیاری از مشکلات مملکت را فراهم کرد .

در زمان بحران اقتصادی تایلند پادشاه تایلند اعلام کرد که هر تایلندی یک قاشق برنج کمتر بخورد تا این بحران اقتصادی برطرف شود . بدین نحو بحران اقتصادی تایلند در طول یک ماه حل شد و به جایی رسید که تایلند امروزی از کشورهای مهم صادر کننده‌ی برنج است .

در بحران کرده جنوبی ، رئیس جمهور کره جنوبی اعلام کرد که زن ها مقداری از طلا خود را برای حل بحران اقتصادی بدهند . بحران اقتصادی حل شد و بعد با این پول جمع شده ، صنایعی راه انداختند که دارد آمریکا را فلج می کند . مثل صنایع اتومبیل .

مشکل ما بد مصرف کردن است و اگر مصرف را بیاوریم تا جایی که برای ما سود داشته باشد ، خوب است . اگر خواهان رفاه هستیم رفاه نیز حد و مرزی دارد . نباید به اقتصاد مملکت برای رفاه خود ضربه بزنیم . اگر می خواهید سرمایه گذاری کنید توی بانک و یا بازار بورس سرمایه گذاری کنید . در غرب اجازه داده نمی شود که اقتصاد فردی به اقتصاد ملّی ضربه بزند . در غرب اصلا خانه نمی خرند . خانه را با وسایلش اجاره می کنند .

علّت عقب افتادگی ما از کشور های غربی این است که فرهنگ ما مشکل دارد . به خاطر حبّ نفس و تنوّع طلبی داریم به اقتصاد مملکت ضربه می زنیم .

 2- خود خواهی و دیگر نبینی :

از دلایل دیگر مصرف گرایی ، این است که خبر از قشر محروم نداریم . مقام معظم رهبری در دیدار با زنان فرمودند : در مملکتی که محتاج به کمک زیاد است ، چرا این قدر تزئینات می خرید ؟ در مملکتی که می شود به جای خریدن این تزئینات مشکلات بسیاری از افراد محروم جامعه را حل کرد ، چطور جرأت می کنید این طور خرج کنید ؟ این به خاطر حسّ خودخواهی ماست که نسبت به دیگران بی تفاوت هستیم . راجع به زندگی دیگران و آن چه در دنیا می گذرد بی خبر هستیم . روزانه در جهان سی هزار نفر از گرسنگی می میرند . آن وقت ما هر وقت حوصله مان سر رفت ، چیزی می خوریم ! این مصرف گرایی است .

 3- عرف و جامعه :

یعنی قوانین عرفی که دارد بر ما حکومت می کند یعنی به جای آن که به جامعه رنگ بدهیم ، جامعه به ما رنگ می دهد حتّی در بین مذهبی ها . اگر برادری یا خواهری بخواهد بر طبق الگوی اسلامی مصرف کند و بخواهد اسراف را از زندگیش حذف کند بزرگ ترین مشکلش جامعه‌ی ما و اطرافیانش است . اگر دختر یا پسری بخواهد ساده و با مهریه‌ی پایین ازدواج کند ، مورد تمسخر اطرافیان قرار می گیرد . حتّی در بین مذهبی های جامعه نیز این موضوع رواج دارد . کلید مشکل ازدواج در جامعه در دست پدر و مادر های جامعه‌ی ماست که بسیار مصرف گرا هستند . می شود انسان شیک و تمیز و مرتب باشد با این که خوب وسایلش را نگه دارد . مخصوصا در بین خواهران ما که احساسات قوی دارند ، مصرف گرایی باعث آزار و اذیتشان می شود . این موضوعات برای پسر ها زیاد حائز اهمیت نیست امّا اگر خواهری بخواهد به حرف رهبرش عمل کند ، جامعه به او فشار می آورد و اگر او متفاوت از دیگران عمل کند تحقیر و تمسخر می شود . ادّعاهای مذهبی ها که مدّعی پیروی از حضرت فاطمه (س) هستند گوش فلک را کر کرده است امّا سر سوزنی از هوای نفسانی ، تجمّل گرایی و رسم و رسومات مسخره‌ی خود پایین نمی آیند . برای حضرت زهرا (س) یک دهه می گیرد و گریه می کند امّا وقتی به او گفته می شود الگوی زندگیت ، زندگی حضرت زهرا (س) باشد ، می گوید به ما چه ! فاطمه‌ی زهرا برای خودش ما هم برای خودمان ! این توهین به اهل بیت است . یک دهه برای حضرت زهرا (س) و یا امام حسین (ع) عزاداری می کنیم و بقیه‌ی سال نیز باید مانند آن ها زندگی کنیم . 4 تا روایت هم پیدا کرده اند که « زن خوب ، مرکب خوب ، خانه خوب و ... » در مقابل علامه مجلسی روایات بسیاری دارند که بر طبق آن این جور زندگی کردن نفاق است . « یؤمنون بعض یکون بعض » یعنی چیزهایی از دین را که مطابق دل خود می بیند قبول دارد و به بقیه‌ی دستورات محل نمی گذارد و می گوید ما همین تکّه از دین را گرفته ایم . این از آثار نفاق است . از خصوصیات منافقین در قرآن آمده است که بخش هایی از دین را جدّی می گیرند چون آن را دوست دارند و به بخشی دیگر عمل نمی کنند و آن را فراموش می کنند چون آن را دوست ندارند .

مشکل ما این است که عرف و جامعه دارد فشار می آورد . امّا زمان انقلاب ، اوضاع جامعه برعکس بود . خدا لعنت کند کسانی را که آن فرهنگ را برداشتند و فرهنگ تجمل را به جایش گذاشتند . مصرف گرایی دقیقا چیزی است که دشمنان ما خواهان آن هستند . یعنی که پول را به سمت دشمنان سوق بدهیم ، اوضاع آن بهبود یابد و اوضاع آن خراب شود . مثلا در یک خیابان که رد می شوی 3000 تا پوشاک فروشی و یا 170 تا طلا فروشی هست ! فکر می کردم که در یک خیابان که 170 تا طلا فروشی هست ، یعنی همه‌ی آن ها درآمد دارند ؟ مردم که این قدر درآمد ندارند . فهمیدم که مردم طلا نمی خرند ولی مدام طلاهایشان را عوض می کنند . به روز می کنند . وقتی می گویند خانه تکانی ، به این معنی نیست که همه‌ی وسایل خانه را بیرون بریزی و دوباره از نو بخری !

4- خودنمایی :

برادر و یا خواهری که فکر می کند محبت دست لباس و زینت است ، برادر و خواهری که فکر می کند می تواند قلب مردم را با زینت و لباس و آرایش فتح کند ، هر روز 5 بار در نمازهایش و در هر نوبت 2 بار به دروغ می گوید ایّاک نعبد و ایّاک نستعین. اگر می خواهی خودنمایی بکنی ، خدا باید تو را بنمایاند ! با لباس کسی بهت نگاه نمی کند .

در مورد مذهبی های ما گفته می شود که در مجالس عروسیشان در طول یک شب چندین بار لباس عوض می کنند . کسانی که با لباس ، با ماشین ، با خانه ، با رنگ های مختلف و با جلوه نمایی و خودنمایی افراطی سعی می کنند در جامعه خودی نشان بدهند ، از نظر روان شناسی مبتلا به عقده های روانی هستند . آدم که نباید با لباس و ماشین خودش را نشان بدهد . در مورد رسیدگی به خود ، پیامبر (ص) فرمودند تمیز و منظم باشید .

البتّه بعضی برادران و خواهران ما افراطی هستند . از نظر رسیدگی به خود به خصوص بعد از ازدواج بی توجّه هستند . دین نیز این را قبول ندارد . از زیبایی های ذات زنان این است که باید در خود و یا در لباسشان زیبایی هایی داشته باشند ، امّا در این مورد نباید افراطی باشیم .

 5- خانواده و محیط خانواده :

رسم و رسومات خانواده اگر با فرامین دینی منافات داشته باشد باید آن ها را کنار گذاشت . مثلا رسم دارند 3 شبانه روز عروسی می گیرند . رسم مزخرف و مسخره ای هست . به جای هزینه برای چنین مراسمی می توان این پول را برای حلّ بسیاری از مشکلات جامعه به کار برد .

 6- تقلید :

الف) نقش حاکمان و حکومت در تقلید : النّاس علی دین ملوکهم . مردم به دین بزرگ تر های خودشان نگاه می کنند . ملوک در این جا الزاما به معنی حاکمان یک حکومت نیست . ملوک به معنای بزرگ تر های ما است .

این بهانه که من خانه ای از خودم ندارم ، این خانه ای در آن نشسته ایم مال دولت است ، بهانه ای است که هر کسی بهش می خندد . وقتی کسی در خانه‌ی امرا زندگی می کند ، اخلاق امرا را پیدا می کند . اگر امرا و حاکمان یک کشور در بالاترین سطح یک جامعه زندگی کنند ، هر گونه مبارزه با مصرف گرایی در سطح عمومی مردم یقینا بی حاصل و بی نتیجه است . مردم می گویند برو ببین بالا چه خبر است ! در مملکت ما قانون « از کجا آورده ای » باید دوباره احیا شود . کسانی که میلیاردی و تیلیاردی در مملکت مصرف می کنند باید رسوا شوند تا مردم بدانند که زهد به عنوان یک اصل اخلاقی اسلامی که در جمهوری اسلامی باید رعایت شود ، نهادینه شده است . اگر از مقامات بالای کشور شروع به پرورش زهد کنیم ، مردم نیز از حاکمان و فرمانروایان خود تقلید می کنند . نه این که مثلا اگر رئیس جمهور و یا فلان وزیر به شهر یا کشوری دعوت می شوند و سفره‌ی رنگینی هم انداخته شده ، همه عکس بگیرند که رئیس جمهور پای سفره‌ی رنگین نشسته ! نه ، منظور این نیست . رسم این است که از مقامات این گونه پذیرایی شود . منظور این است که روال زندگی باید صحیح باشد . وگرنه عکس پای سفره رنگین همه دارند ، عکس پای سفره نان و پنیر و سبزی هم همه دارند . عکس دلیل نیست . باید ببینی عقیده و روش زندگی آن مقام کشوری چیست . امیرالمؤمنین (ع) در نامه ای به عثمان بن حنیف نوشته اند « شنیدم که در پای سفره‌ی رنگین بوده ای ، شنیدم که اغنیا را بر فقرا ترجیح داده ای . » او با برنامه ریزی انتخاب کرده بود که بر سر این سفره بنشیند و اغنیا را بر فقرا ترجیح داده بود .

مهم روال زندگی است ، وگرنه هر فردی ممکن است گاهی در پای سفره های رنگین هم باشد . ما این مدل افراط گری را نیز قبول نداریم که از حاکمان خود بخواهیم هرگز و هیچ جایی ماشین خوب سوار نشوند و یا پای سفره های رنگین نباشند . باید دید روال زندگی آن ها چیست . ما از حاکمان توقع داریم که روال زندگیشان بر مبنای زهد باشد . نه این که در حکومت جمهوری اسلامی یک مسئول به شهری سفر کند ، و برای این که کباب درجه یک بخورد از شهر دیگر با هواپیما برایش کباب بیاورند ! آن هم در جمهوری اسلامی !

چون آقا فرمودند ، حاکمان باید روال و شیوه‌ی زندگی خود را مشخص کنند . یا بیایند قانون بدهند بگویند وقتی رهبر صحبت می کند برای مردم صحبت می کند ، به دولتی ها کاری ندارد ! این قانون اوّل . قانون دوم این که نخیر ! آقا برای دولتی ها صحبت می کنند و بعد با مردم . اگر قانون دوم درست است ، تمامی حاکمان نظام اعم از مجلس ، قوه قضائیه ، قوه مجریه ، شورای نگهبان ، مجمع تشخیص مصلحت نظام باید روال و شیوه‌ی زندگی خود را برای مردم روشن کنند . شفّاف به مردم گزارش بدهند .

اگر این اتّفاق افتاد ، ما امسال از دام شعاری شدن بیرون رفتیم وگرنه امسال هم مثل سال های قبل ! هر چقدر در سال های قبل مملکت علوی شد ، امسال هم مصرف گراییش کم می شود !

بنابراین ما از حاکمان انتظار شفاف سازی در مورد روال زندگیشان و نحوه‌ی مصرفشان داریم .

 ب) نقش رسانه ها در تقلید : وقتی که رسانه های ما دائم در حال ترویج مصرف گرایی هستند ، جمع ترویج مصرف گرایی با سال اصلاح الگوی مصرف چگونه اتّفاق خواهد افتاد ؟

رسانه های ما می توانند همان گونه که برای کمپانی هایی بهترین تیزر های تبلیغاتی را با بهترین کیفیت می سازند ، برای مصرف گرایی هم می توانند امسال انیمیشن ، تیزر و کلیپ های جذاب و زیبا بسازند برای دادن الگوی زهد به جامعه .

دسته ها :

به نام خدا

از امروز شروع می کنیم برای وبلاگ نویسی با موضوع اصلاح الگو مصرف

البته یک برنامه راهبردی تعیین کردم با استفاده از اون مطالب را می نویسم

 

دسته ها :
X